Back

Szakgimnáziumi szakképesítések és Technikumi szakmák:

Az iskola fő képzési profilja mellett fontosnak tartja, hogy a cirkuszművészethez kapcsolódó szakmák képzésének is helyet adjon.

Lényegesnek tartjuk, fő feladatunk, az artistaképzés mellett, a cirkuszi- és színházi háttérszakmák képzését szakgimnáziumi és érettségi utáni szakképzés keretében is.

A háttérszakmák területén kiemelt figyelmet fordítunk a piacképes tudás megszerzésére, lehetővé téve tanulóinknak a pályakezdésük évében a sikeres elhelyezkedést választott szakterületükön. Fontosnak tartjuk, hogy megbízható, pályájuk iránt és a művészetek iránt elkötelezett szakemberek kerüljenek ki intézményünk falai közül.

Szakgimnáziumi nevelés-oktatás

Mozgókép- és animációtervező szakon és Színháztechnika ágazaton a képzés 4 + 1 éves. A beiskolázás a 9. évfolyamra történik a központi középfokú beiskolázás rendje szerint. Iskolánkba elsősorban a nyolcadik évfolyamot befejező gyermekeket várjuk az egész ország területéről, de felvételizhetnek olyan diákok is, akik már valamelyik középiskola 9., esetleg 10. évfolyamába járnak.

Érettségi utáni szakképzés

Érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők számára induló képzések felvételi követelményei a Színháztechnikus és Közművelődési munkatárs szakokon szóbeli meghallgatás. A szóbeli meghallgatásnak nincs tantárgyi követelménye. Arra szolgál, hogy megismerjük a jelentkezőt, és kialakítsunk róla egy általános benyomást. A meghallgatás 2-3 fős bizottság előtt történik, a végső pontszámot a bizottság tagjai közösen állapítják meg.

A jelentkezők a következő háttérszakmák és szakirányokra adhatják be felvételi jelentkezésüket:

Szakma

Szakirány

Képző-és iparművészeti munkatárs

Divatstílus-és jelmeztervező

Mozgókép-és animációtervező

Közművelődési munkatárs

 

Hangtechnikus

 

Színház-és rendezvénytechnikus

Porondtechnikus

Színpadi hangtechnikus

Színpadi világítástechnikus

Színpadi vizuáltechnikus

Színpadtechnikus

Divatstílus- és jelmeztervező (középfok) A stílustanácsadó és divattervező vizuális műveltséggel, fejlett színérzékkel, rajzi-, festészeti- és öltözékkivitelezési ismeretekkel rendelkező szakember. Divattervezői és stílustanácsadói feladatokat lát el, figyelembe véve a megrendelő elvárásait, adottságait, tulajdonságait (alkat, életkor, egyéniség, öltözködési stílus), az aktuális divatirányzatokat, funkcionális és esztétikai szempontokat, a gazdaságossági tényezőket.

A mozgókép- és animációkészítő szakember a mozgófilm, videó-film, rajzfilm, számítógép animáció területén szakszerűen kezeli és alkalmazza számítógépi kép- és hangkezelő programokat, valamint az ide kapcsolódó fotó, film, TV videó és világítás és hangtechnikai berendezéseket. Az animációs stúdiók különféle területein beállításirajz-készítő, képes forgatókönyv (storyboard) -rajzoló, sík -és plasztikus figuratervező, mozdulattervező-rajzoló, háttérfestő, számítógépes munkatárs feladatokat lát el. TV és filmstúdiókban segédoperatőri, világítástechnikai, hangtechnikai és számítógépes grafikus asszisztensi munkakörökben eredményesen dolgozik. Szakmai vizsgáinak befejeztével a szakág különféle területein, felsőfokon folytathatja tanulmányait.

A Közművelődési munkatárs végzettséggel rendelkező művelődésszervező feladata önkormányzati közművelődési intézmények, művelődési civil szervezetek, kulturális vállalkozások munkatársaként a szervezet szakszerű és színvonalas működtetése, a tevékenység feltételeinek biztosítása, a kulturális szervezőmunka ellátása a szervezet minden tevékenységi területén.

A Hangtechnikus tevékenysége a művészeti, kulturális, közélet, a tömegtájékoztatás, a multimédia, az oktatás, a személyes és tömeg-, vagy telekommunikáció, az elektronikus kommunikáció, a szolgáltatás és az ipar számos területére kiterjed. A hangtechnikának döntő befolyása van a társadalmi kultúrára, a tömegtájékoztatás minőségére, önálló művészeti ágak alapja, önmagában is művészeti tevékenység, információ közvetítője, a legalapvetőbb, és a legtöbb hagyománnyal bíró emberi kommunikációs kapcsolatok támogatója, a modern, fenntartható civilizáció egyik pillére. A hangmester tevékenysége nagyfokú önállóságot, döntési képességet, és figyelemkoncentrációt, gyakran kreativitást igénylő szellemi tevékenység, amelyhez állóképességet igénylő fizikai igénybevétel is tartozik. Munkáját jellemzően egyedül, vagy kis létszámú munkacsoportban, vagy más foglalkozások képviselőivel stábmunkában, egyéni felelősségvállalással végzi.

A Színház- és rendezvénytechnikus/Színháztechnikus, szcenikus az intézmény szervezeti vezetőjének közvetlen munkatársa. Megtervezi és elvégzi az általános üzemeltetési és produkciós feladatokat. Megtervezi az intézmény szakági szezonális, havi, heti és napi működését. Koncepcionális kérdésekben a feladata a döntések előkészítése, míg a megvalósításban az irányító, koordináló feladatok ellátása. Együttműködik a szakterületek felelős vezetőivel. Feladata a tevékenységi körének megfelelő feladatok specifikálása és koordinálása, a szükséges fejlesztések kivitelezésében való részvétel, a műszaki, technikai munkálatok felügyelete, az üzemeltetés ellenőrzése. Felelősségi körébe tartozik az intézmény színpadtechnikai eszközeinek összehangolt működésének biztosítása.