Középiskolába jelentkezőknek

Akinek nem sikerült a felvételi

Felvétel időpontok lásd alább

Felvételi eljárás  - végleges felvételi lista

Felvételi eredmények - ideiglenes

A felvételi eljárás menete

Felvételi szabályzat

 

 

 

 

Hang-, film és színháztechnikai médiaművész képzés
(9-12. osztály)

 

A hangtechnikát, film- és színháztechnikát négy évig egyszerre tanulod, és hogy végül mi lesz belőled, az majd az érettségi utáni egy évben dől el, amikor szakmát választasz. Négy éved van arra, hogy kiválaszd, melyik tetszik jobban. Utána egy évig már csak azt fogod tanulni, és szakmai vizsgát tehetsz mint hangtechnikus, filmes, vagy színháztechnikus.

 

 

 

 

Média + Művészet + Multimédia


A média az emberek közötti kapcsolat, a közlés eszközeinek összessége. Médium lehet a CD, a festmény, a grafika, a fénykép, a könyv, az újság. Lehet összetett hordozó, mint a mozgókép, az internet, a számítógépes játék, a fényfestmény. Az összetett hordozót multimédiának is nevezik.

A médiaművész a modern, elektronikus eszközöket használja gondolatainak, érzéseinek kifejezésére, legtöbbször számítógépet használ, vagy általa vezérelt eszközt. Látványt tervez például színpadra, egy épület falára, videóra, művészi fényképet vagy grafikát vagy térhatású animációt készít, hanghatásokat kelt, elektronikus zenét hoz létre.

 

Szakmai érettségi után a következő médiaművészeti alapszakmák közül választhatsz (13. oszály):

 


Két év alatt megszerezhető művészeti szakképesítés, ami a Hangosító feladatokon túl képessé tesz zenei stúdióban, rádióban, televízióban, film és szinkron stúdióban, internetes munkahelyen munkavégzésre.


Két év alatt megszerezető művészeti szakképesítés, ami képessé tesz grafikai, tipográfiai, képszerkesztési, fotográfiai, fényfestési, videó és képi animációs (báb, rajz és számítógépes) feladatok elvégzésére.

[slide=Színház és rendezvénytechnikus (korábban Színháztechnikus, szcenikus)   << kattint]
Két év alatt megszerezető szakképesítés, ami képessé tesz színházi és színpadi környezetben A Világosító és Színpadmester feladatokon túl színpadi látványtervezési színpadtervezési, építési és felügyeleti feladatok elvégzésére. [/slide]

 

Jelentkezni vagy online vagy személyesen az irodában lehet.

9. osztályba jelentkezőknek részt kell venniük a központi felvételi eljárásban.

 

 

 

 

 

 

 

9-13 osztály

 

Felvételi vizsga időpontja:

 

 

2020. március 7. - írásbeli feladatok (pótfelvételi időpont)

az írásbeli  felvételi pontos időpontjáról  ITT értesülhetnek

Az írásbeli felvételi helye : 
1139 Budapest, Frangepán u. 50-56.  8:00 óra, 208-215 tantermek

 

2020. március 9-10.  szóbeli feldatok

a szóbeli felvételi pontos időpontjáról itt adunk tájékoztatást: tovább

Helye: 1139 Budapest, Frangepán u. 50-56.

 

Beiratkozás

2020. június 25. csütörtök 8:00 - 18:00.

 

a beiratkozáshoz hozni kell: tovább

 

Az audiogram objektív hallásvizsgálat eredménye. A felvételi vizsgára hozd magaddal. Az audiogramról ezen az oldalon részletesen informálódhatsz.

Utmutató

Első lépés: Keresni kell egy helyet, ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Akár a háziorvos, akár a körzeti fül-orr-gégészet eligazít a legközelebbi audiológia felé, ahol többnyire időpontot kell kérni a vizsgálatra. Elég annyit mondani, hogy szakmai alkalmassági vizsgálatához kell. Akinek sürgős (és kinek nem az, aki az oktOpusba akar felvételizni), sikerrel járhat hallókészülék forgalmazó cégeknél, boltokban, ott is van audiométer. (Keresd az interneten.)

Második lépés: fontos! A vizsgálat előtti héten zajos tevékenységben nem szabad részt venned. Kerüld a hangos szórakozóhelyeket, fülhallgató használatát úgy, hogy a melletted álló is hallja mit hallgatsz, és a zenekari próbaterem megpróbáltatásait. Szóval szigorú "csendkúra", különben a gép süketnek fog ítélni.

Harmadik lépés: el kell menni a vizsgálatra. A legtöbb helyen a vizsgálatot külön erre a célra kialakított szobában végzik. Elvileg a szoba rendeltetése az, hogy a vizsgálat idejére kizárja a környezeti zajhatásokat, ez sajnos a legritkábban teljesülő feltétel, ezért kellően résen kell lenni. A vizsgálat menete a következő: kapsz egy fejhallgatót a fejedre. (Ekkor már nagy csöndnek kellene lennie körülötted. Minden hanghatás, akár halk és folyamatos, akár csak rövid idejű, elvonja a figyelmedet, és rontja a füled érzékenységét.) Ezután - elvileg - jó néhány percig csendben, zajmentesen kellene ücsörögni, hogy a füled belső izmocskái ellazuljanak, utána pedig jöhet a mérés. Ez úgy történik, hogy először az egyik fül vizsgálata folyik, a csendből (és a fejhallgatóból) egyszer csak egy sípoló hang szólal meg vagy nagyon mély hangon, vagy nagyon magas hangon, és amint a hang megszólal, ezt egy gomb megnyomásával jelezned kell. De hegyezd a füled, és jó, ha előre megkérdezed, hogy magas, vagy mély hanggal fog-e kezdődni a vizsgálat, és utána amint meghallottad a sípolást, azonnal nyomni is kell a gombot, mert minél később nyomod meg, annál süketebbnek fognak hinni. Kamuzni nem érdemes, hogy hamarabb nyomsz gombot, mert azonnal lebuksz, hiszen nem tudhatod, mikor kezdik beadni a füledbe a sípolást. De amint meghallottad, ne késlekedj. Ha az egyik füledet végigsípolták, akkor következik a másik füled, de azon a hangmagasságon kezdik, ahol az előző füleddel abbahagyták. Többnyire egymást követő hét, oktáv távolságú hangot fogsz hallani 125Hz és 8000Hz között. Alatta és fölötte akár süket is lehetsz, ezért a vizsgálat az oktOpusban a felvételi vizsga során hangszórós teszttel folytatódik. Nekünk a mérés grafikus eredményét kell elhoznod a bal és a jobb füledről.

A szakmai alkalmassági vizsga a felvételi szabályzatban magadottak szerint történik. A szakmai alkalmasságivizsgán nincsen se fizikai, se matematikai, sem egyéb tantárgyból történő, mélyreható faggatózás, mivel a központi matematika teszt eredményét ismerjük, viszont fizikából néhány, az elektronikus médiákhoz kapcsolódó könnyű kérdést azért felteszünk, hogy lássuk milyen fejjel gondolkodtok. Ezekre a szóbeli részben, ha kell visszatérünk. A felvételi vizsga célja az, hogy a szakmához szükséges kézségeket tesztelje.

 

Kérdőívek: amelyben a jelentkezők a választott médiaművészeti  ág iránti érdeklődését és általános tájékozottságát mérjük fel, valamint nyelvi készségét, a szakma művelését segítő egyéb ismereteit.

Hangszórós teszt: egy 10 perces hanganyag, amire nem lehet felkészülni, és ami mindenkit váratlanul ér. A teszthez egy kérdőív tartozik, amit a hallottak alapján kell kitölteni.

Szolfézs felmérő, amire lehet ugyan készülni, de fő funkciója az, hogy az iskola szolfézs tanításához a tudásszintet felmérje (kezdő és haladó csoportokat alakítunk ki).

Filmeseknek, animátoroknak, színpadtechnikusoknak vizuális teszt dukál, amiben térlátást, kreativitást, alapvető rajzkészséget nézünk.

 

Az első felvételi nap az alkalmassági vizsga írásbeli részének kitöltésével telik, amit néhány nap múlva a felvételi beszélgetés követ, ami során közösen értékeljük a korábban kitöltött papírokon adott válszokat, értékeljük az audiogramot és a halláskészséget, megnézzük, meghallgatjuk a hozott alkotásokat, színlátás tesztet végzünk, megnézzük a matematika és/vagy a magyar hozott pontszámokat, és a 7.-8. év osztályzatait, és elbeszélgetünk egyéb dolgokról is. Akit nagyon alkalmatlannak találunk, azonnal tájékoztatjuk, a többieket pedig megkérjük, hogy várjanak egy-két napot, amíg az eredményeket kiértékeljük, és megállapítjuk, hogy kit veszünk fel. A sorrendet kizárólag a képességek és a tudás határozza meg.

 

  • a személyazonosságot igazoló iratot
  • audiogrammot (a bal és a jobb fül diagrammját)
  • 3 db A/3-as méretű (vagy A/3-as oldalra rendezett) otthon készült munkát bemutató lapot, technikai megkötés nélkül. (A lapokon szerepelhetnek rajzok, festmények, saját alkotásokról készült fotók, A/3-as lapra rendezett fotók téma megkötés nélkül, stb. Mindezekről elfogadunk 1:1-es színes másolatot is.) Érvényes mindhárom szakra jelentkezők esetén.
  • saját készítésű digitális hang és/vagy fotó és/vagy videó anyagot, ha van ilyen (pen drive-on, számítógépes megtekintésre)
  • az általános iskolai bizonyítvány másolatát a 7. év végi és 8. tanévről
  • zeneiskolai bizonyítvány másolatát, ha van ilyen
  • íróeszközt (golyóstoll)
  • uzsonnacsomagot, italt (az eljárás elhúzódhat)

 

 

 

 2020. szeptember

 

Hang-, film és színháztechnika ágazatban  médiaművészeti képzés
(a tanulmányi terület kódjával):

 

                        0001        Hangtechnikus

                        0002        Mozgókép- és animációkészítő

                        0003        Színház- és rendezvénytechnikus

 

 

2021. szeptember

 

Hang-, film és színháztechnika ágazatban  médiaművészeti képzés
(a tanulmányi terület kódjával):

 

                        0001        Hangtechnikus

                        0002        Mozgókép- és animációkészítő

                        0003        Színház- és rendezvénytechnikus

 

 


 

 

Tanulj a legjobbaktól!

20 éves az oktOpus Multimédia Intézet,

a hangtechnikai képzés megteremtője  

és központja Magyarországon.

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek