A KIS Képző és az oktOpus együttműködése

Kedves Jelentkező Tanulók!

 

Azok számára, akiket a KIS Képző helyhiány miatt nem tudott felvenni, a két iskola közösen azt a lehetőséget kínálja, hogy Mozgókép és animáció készítő tanulmányaikat az oktOpus Multimédia Intézetben folytathassák az 1. forduló után megmaradó létszámkeretünk mértékéig.

 

A KIS Képző és az oktOpus Multimédia Intézet kölcsönösen segítik egymást. Az együttműködés alapja az, hogy a közös ágazat számára a Mozgókép és animáció készítő szakmát a KIS Képző, a Hangmester szakmát az oktOpus Multimédia Intézet hozta létre több mint húsz évvel ezelőtt, és a Hang, film és színháztechnika ágazat létrehozásában is közösen vettünk részt.

 

Az ágazatban az oktOpus tanítja a hanggal és a színházzal kapcsolatos szakmarészeket a KIS Képző számára, a KIS Képző tanítja az animációval kapcsolatos szakmarészeket és a közismereti tárgyakat az oktOpus számára, és a cél megvalósítása érdekében a két iskola közös épületbe is költözik.

Így alakul ki az ágazat tanításához szükséges valódi tudásközpont.

 

Mit kell tenni az átjelentkezéshez?

 

A felvételi eljárás első fordulója nem kínál lehetőséget az átjelentkezéshez. A második forduló – az úgynevezett pótfelvételi – azonban nem szigorú szabályok között folyik. Ezért iskolánk minden tanév március 20-23 között előrehozott  felvételi beszélgetést tart azok számára, akik már átesetek a KIS Képző felvételi eljárásán, amit így nem kell megismételni, és időben lehetőség marad arra is, hogy a tanulók a felvételi eljárás 1. fordulójában megjelölt másik iskola mellett is dönthessenek.

 

Aki az átjelentkezés mellett dönt kérjük, hogy töltse ki elektronikus jelentkezési oldalunkat.

 

Mi a különbség a két iskola között?

 

Az oktOpus Multimédia Intézet az elektronikus médiumok művészeti alkalmazásának nagyobb hangsúlyt ad (például fényfestés, 3D modellezés), és a tanulók hallását is vizsgáljuk, mivel a hangművészet is lényeges része képzésünknek. Ezért az átjelentkezőktől kérjük, hogy a beszélgetésre hozzanak magukkal egy audiogrammot, aminek az elkészítésére bőven lesz idejük. Ha nem kapnak az állami rendszerben időpontot, akkor keressenek fel egy hallókészülék forgalmazó boltot, ahol a vizsgálatot, némi térítési díj ellenében – esetenként anélkül is  – szinte azonnal elvégzik.

 

Szeretettel váruk iskolánkban.

 

 

Az audiogram objektív hallásvizsgálat eredménye. A felvételi vizsgára hozd magaddal. Az audiogramról ezen az oldalon részletesen informálódhatsz.

Utmutató

Első lépés: Keresni kell egy helyet, ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Akár a háziorvos, akár a körzeti fül-orr-gégészet eligazít a legközelebbi audiológia felé, ahol többnyire időpontot kell kérni a vizsgálatra. Elég annyit mondani, hogy szakmai alkalmassági vizsgálatához kell. Akinek sürgős (és kinek nem az, aki az oktOpusba akar felvételizni), sikerrel járhat hallókészülék forgalmazó cégeknél, boltokban, ott is van audiométer. (Keresd az interneten.)

Második lépés: fontos! A vizsgálat előtti héten zajos tevékenységben nem szabad részt venned. Kerüld a hangos szórakozóhelyeket, fülhallgató használatát úgy, hogy a melletted álló is hallja mit hallgatsz, és a zenekari próbaterem megpróbáltatásait. Szóval szigorú "csendkúra", különben a gép süketnek fog ítélni.

Harmadik lépés: el kell menni a vizsgálatra. A legtöbb helyen a vizsgálatot külön erre a célra kialakított szobában végzik. Elvileg a szoba rendeltetése az, hogy a vizsgálat idejére kizárja a környezeti zajhatásokat, ez sajnos a legritkábban teljesülő feltétel, ezért kellően résen kell lenni. A vizsgálat menete a következő: kapsz egy fejhallgatót a fejedre. (Ekkor már nagy csöndnek kellene lennie körülötted. Minden hanghatás, akár halk és folyamatos, akár csak rövid idejű, elvonja a figyelmedet, és rontja a füled érzékenységét.) Ezután - elvileg - jó néhány percig csendben, zajmentesen kellene ücsörögni, hogy a füled belső izmocskái ellazuljanak, utána pedig jöhet a mérés. Ez úgy történik, hogy először az egyik fül vizsgálata folyik, a csendből (és a fejhallgatóból) egyszer csak egy sípoló hang szólal meg vagy nagyon mély hangon, vagy nagyon magas hangon, és amint a hang megszólal, ezt egy gomb megnyomásával jelezned kell. De hegyezd a füled, és jó, ha előre megkérdezed, hogy magas, vagy mély hanggal fog-e kezdődni a vizsgálat, és utána amint meghallottad a sípolást, azonnal nyomni is kell a gombot, mert minél később nyomod meg, annál süketebbnek fognak hinni. Kamuzni nem érdemes, hogy hamarabb nyomsz gombot, mert azonnal lebuksz, hiszen nem tudhatod, mikor kezdik beadni a füledbe a sípolást. De amint meghallottad, ne késlekedj. Ha az egyik füledet végigsípolták, akkor következik a másik füled, de azon a hangmagasságon kezdik, ahol az előző füleddel abbahagyták. Többnyire egymást követő hét, oktáv távolságú hangot fogsz hallani 125Hz és 8000Hz között. Alatta és fölötte akár süket is lehetsz, ezért a vizsgálat az oktOpusban a felvételi vizsga során hangszórós teszttel folytatódik. Nekünk a mérés grafikus eredményét kell elhoznod a bal és a jobb füledről.

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek