Bemutatkozás

Az itt következő néhány oldalon olyan iskola mutatkozik be, amelynek nem mindennapi a története.

 

Amikor 1994-ben első csoportját indította, már négy éves előkészítő munka volt mögötte, hiszen az első oktatott szakmát, a hangmester/hangtechnikust az iskola alapítói szakmásították Magyarországon.

Az eltelt idő alatt folyamatosan fejlődött, többször átalakult, nevet változtatott jövendő céljai érdekében, a legmodernebb eszközöknek van a birtokában, végzett növendékei bejárták Európát, nemzetközi hírűvé vált.

Az Intézet 1998. óta dokumentáltan is nyomon követi volt diákjainak a karrierjét, és a kezdetektől fogva segítséget nyújt az álláskeresésben, munkaközvetítő szerepet vállal. A munkaadók többnyire hozzánk fordulnak, ha képzett szakemberre van szükségük.

Néhány éve elérkezettnek láttuk az időt, hogy új művészeti szakmák felé fordítsuk a figyelmünket. Az új OKJ erre adott jó lehetőséget a Hang-, film és színháztechnika médiaművészeti ágazat létrehozásával. Az egyik az Mozgókép- és animációkészítő, a másik rokon szakma, a Színháztechnikus, szcenikus. Emellett, az eddig felhalmozott értékes tapasztalatok birtokában az OKJ hangtechnikai szakmáinak új csoportját is létrehoztuk.

A következőkben remélem pontosan azt mutatjuk meg Intézetünkről, ami Önt érdekli. Ennek a bemutatkozásnak ez a fő célja.

 

Kedves Érdeklődő Tanuló!

 

Képzelj el egy iskolát, ahol a matek, a magyar, meg a többi mellett, sőt inkább azzal egyszerre rajzolni, festeni, zenélni, fényképezni, videózni lehet, grafikát, hangot, rajzfilmet, bábfilmet, fényfestményt lehet készíteni.

 

Hogyan lehetséges ez? Hol van ilyen iskola?

 

Eddig nem volt. 2014-ben először járhatsz olyan iskolába, ahol a modern, elektronikát, számítógépet használó művészeti ágakat tanulhatsz meg. Ezeket együtt médiaművészetnek nevezzük.

 

Négy év alatt megtanulhatod a modern művészetek alapjait hang, film, animáció, fotó, világítástechnika, színpadtechnika, látványtervezés témákban, társaiddal együtt megvalósíthatjátok ötleteiteket a megfelelő számítógépes környezet támogatásával, majd a szakmai érettségi utáni évben három művészeti szakma közül választhattok: Hangmester, Mozgókép- és animációkészítő, Színháztechnikus, szcenikus.

 

Hogyan lehet egyszerre történelmet, magyart, földrajzot tanulni művészi alkotás közben? Úgy, hogy kilencedikben a tanórák egy részében, később egyre nagyobb részben olyan művészeti szakmai feladatokat kell megoldanotok, amihez a többi tantárgy ismereteit is fel kell használni, persze miután megtanultátok azokat a feladat miatt. Ezt az élvezetes tanulási formát nevezik projekt módszernek.

Van egy másik módszer is, ami segít a tanulásban: a témakörök szerinti tanulás. A tantárgyak nem a megszokott módon váltják egymást a nap során, hanem vagy több tantárgy közös részét tanuljátok több napon keresztül, vagy egy tantárgy témaköreit dolgozzátok fel sokfajta módszerrel. Ezt nevezik epocha-rendszernek, vagy szimplán epochának.

 

A következő oldalakon megismerkedhetsz az iskolával és a médiaművészet szakmáival. Remélem, megtalálod a neked tetszőt.

 

Mit lehet itt tanulni?

 

Bőséges a választék. A médiaművészeti alapképzés után (ami a Hang-, film és színháztechnika ágazatba tartozik) a 9-12. osztályban, a

 

- Hangmester
- Mozgókép- és animációkészítő
- Színháztechnikus, szcenikus

 

alapszakmák közül választhatsz. A hangot, filmet és színháztechnikát négy évig egyszerre tanulod, és hogy végül mi lesz belőled, az majd az érettségi utáni egy évben dől el, amikor szakmát választasz. Négy éved van arra, hogy kiválaszd, melyik tetszik jobban. Egy évig már csak azt fogod tanulni, és szakmai vizsgát tehetsz.

 

Két szakmához három rész-szakképesítés is tartozik,

 

- Hangosító – a Hangmesterhez
- Világosító – a Színháztechnikus, szcenikushoz
- Színpadmester – a Színháztechnikus, szcenikushoz.

 

Ez utóbbi három szakma külön is tanulható, tanfolyami rendszerben. Ezen felül vannak a továbbképzések, amelyek egy részterületen adnak magasabb végzettséget, az alapszakma megszerzése után:

 

- Filmhangtervező – a Hangmesterhez
- Stúdióvezető – a Hangmesterhez
- Hangtárvezető – a Hangmesterhez
- Hangosítórendszer tervező technikus – a Hangmesterhez
- Díszlettervező – a Színháztechnikus, szcenikushoz.

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek