Érettségi utáni képzések

Tanulj valóban a legjobbaktól!

25 éves az oktOpus Multimédia Intézet,

a hangtechnikai képzés megteremtője  

és központja Magyarországon.

 

 

 

Nézz be a Galériába, nézz be hozzánk!

 

A felvételi eljárás menete

Felvételi időpontok

Beiratkozás időpontok

 

2021 szeptemberében induló,

iskolai rendszerű, nappali tagozatos felnőttoktatás!

Érettségi utáni, 2 éves képzések!

 

 

Iskolai rendszerű felnőttoktatásunk ingyenes (államilag finanszírozott) minden 25 év alatti, legfeljebb egy szakképesítéssel rendelkező felvételiző számára! 

 

25 éves kor felett vagy két szakképesítéssel rendelkező
jelentkező esetén a képzés nem állami finanszírozású.  
A képzési hozzájárulás: 100.000 forint/félév.

 

Hangtechnikus, korábban Hangmester - technikumi képzés

Induló képzések:

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2021. szeptember

 

                                                                                     Jelentkezés

 

Kreatív ágazat - hang-, film- és színháztechnika terület. 2 éves képzés, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A Hangtechnikus a hangtechnika középfokú szintű művelője. Gyakorlati jártasságot szerez a szerteágazó hangtechnikai munkafajtákban, ismeri a technikai apparátusok, gépek kezelését és működési elvét. A képzésben résztvevők hangtani, teremakusztikai, pszichoakusztikai, elektroakusztikai, számítástechnikai, felvételtechnikai, rendszertechnikai, hangszerakusztikai, zeneelméleti, zenetörténeti, műfajismereti, hangzás történeti, hang esztétikai, filmtörténeti, hangmérnök-etikai, angol műszaki nyelvi ismereteket tanulnak.

 

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a különböző rendezvények (színházi, zenei, egyéb zárt vagy szabadtéri kulturális események) színes világa, s az ilyen eseményekben, produkciókban történő alkotó közreműködés.

 

A szakképzettséggel rendelkező

 

• jártas a műszaki eszközök művészeti alkalmazásában, a hangtechnikához kapcsolódó fizikai és elektronikai műszaki ismeretekben;

• ismeri a hangfelvételi és stúdió munka gyakorlatát, berendezések kezeléseit;

• idegen nyelvű szakmai kifejezéseket és számítógép kezelési ismereteket alkalmaz;

• tervező, szerkesztő, hangosítói tevékenységet végez;

• hangtechnikai előkészítői, beállási munkákat, hangosítói utómunkálatokat végez;

• információkat gyűjt új produkció hangtechnikai igényeihez;

• elkészíti a hangfelvételeket és megszerkeszti a hanganyagot;

• elsajátítja a hangtechnikai instrukciókat;

• a munkájával összefüggő dokumentációkat kezeli;

• beszereli, üzemelteti, karbantartja a hangtechnikai eszközöket.

 

Elvárt kompetenciák:

Pontosság, precizitás, gyakorlatiasság, ötletgazdagság, önállóság, szervezőképesség, kapcsolatteremtő képesség.

A felvételi alkalmával Audiogram szükséges, ennek részleteiről a felvételi tudnivalóknál talál bővebb információkat.

 [Bővebben....]

 

Az audiogram objektív hallásvizsgálat eredménye. A felvételi vizsgára hozd magaddal. Az audiogramról ezen az oldalon részletesen informálódhatsz.

Utmutató

Első lépés: Keresni kell egy helyet, ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Akár a háziorvos, akár a körzeti fül-orr-gégészet eligazít a legközelebbi audiológia felé, ahol többnyire időpontot kell kérni a vizsgálatra. Elég annyit mondani, hogy szakmai alkalmassági vizsgálatához kell. Akinek sürgős (és kinek nem az, aki az oktOpusba akar felvételizni), sikerrel járhat hallókészülék forgalmazó cégeknél, boltokban, ott is van audiométer. (Keresd az interneten.)

Második lépés: fontos! A vizsgálat előtti héten zajos tevékenységben nem szabad részt venned. Kerüld a hangos szórakozóhelyeket, fülhallgató használatát úgy, hogy a melletted álló is hallja mit hallgatsz, és a zenekari próbaterem megpróbáltatásait. Szóval szigorú "csendkúra", különben a gép süketnek fog ítélni.

Harmadik lépés: el kell menni a vizsgálatra. A legtöbb helyen a vizsgálatot külön erre a célra kialakított szobában végzik. Elvileg a szoba rendeltetése az, hogy a vizsgálat idejére kizárja a környezeti zajhatásokat, ez sajnos a legritkábban teljesülő feltétel, ezért kellően résen kell lenni. A vizsgálat menete a következő: kapsz egy fejhallgatót a fejedre. (Ekkor már nagy csöndnek kellene lennie körülötted. Minden hanghatás, akár halk és folyamatos, akár csak rövid idejű, elvonja a figyelmedet, és rontja a füled érzékenységét.) Ezután - elvileg - jó néhány percig csendben, zajmentesen kellene ücsörögni, hogy a füled belső izmocskái ellazuljanak, utána pedig jöhet a mérés. Ez úgy történik, hogy először az egyik fül vizsgálata folyik, a csendből (és a fejhallgatóból) egyszer csak egy sípoló hang szólal meg vagy nagyon mély hangon, vagy nagyon magas hangon, és amint a hang megszólal, ezt egy gomb megnyomásával jelezned kell. De hegyezd a füled, és jó, ha előre megkérdezed, hogy magas, vagy mély hanggal fog-e kezdődni a vizsgálat, és utána amint meghallottad a sípolást, azonnal nyomni is kell a gombot, mert minél később nyomod meg, annál süketebbnek fognak hinni. Kamuzni nem érdemes, hogy hamarabb nyomsz gombot, mert azonnal lebuksz, hiszen nem tudhatod, mikor kezdik beadni a füledbe a sípolást. De amint meghallottad, ne késlekedj. Ha az egyik füledet végigsípolták, akkor következik a másik füled, de azon a hangmagasságon kezdik, ahol az előző füleddel abbahagyták. Többnyire egymást követő hét, oktáv távolságú hangot fogsz hallani 125Hz és 8000Hz között. Alatta és fölötte akár süket is lehetsz, ezért a vizsgálat az oktOpusban a felvételi vizsga során hangszórós teszttel folytatódik. Nekünk a mérés grafikus eredményét kell elhoznod a bal és a jobb füledről.

 

 

 

 

Mozgókép- és animációkészítő - technikumi képzés

Induló képzések:

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2021. szeptember

 

                                                                                     Jelentkezés

 
A mozgóképkészítő szakember a mozgófilm, a videó-film, a rajzfilm, a számítógépes 2D és 3D animáció területén szakszerűen tudja kezelni és alkalmazni az ezekhez kapcsolódó digitális kép és hangkezelő programokat, valamint az ide kapcsolódó fotó, film, televízió, videó, világítás és hangtechnikai berendezéseket, és eleget tesz a következő általános követelményeknek: jártasság a műszaki eszközök művészeti alkalmazásában, a képtechnikához kapcsolódó fizikai és elektronikai műszaki ismeretekben, álló- és mozgókép készítési és stúdió munka gyakorlat, berendezések kezelési ismerete, műsortechnológiai ismeretek, kapcsolattartási képesség a szomszédos területeken dolgozókkal, idegen nyelvű szakmai kifejezések ismerete, számítógép kezelési ismeret.  [Bővebben....]

 

Színház- és rendezvénytechnikus,
   korábban Színháztechnikus, szcenikus
- technikumi képzés

Induló képzések:

   Színpadi világítástechnikus
   Színpadi vizuáltechnikus

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2021. szeptember

 

 

                                                                                     Jelentkezés

 

 

 

 

 

 

Tanulj a legjobbaktól!

25 éves az oktOpus Multimédia Intézet,

a hangtechnikai képzés megteremtője  

és központja Magyarországon.

 

Partnerek

               

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés