Gyakori kérdések

Felvételizőknek

Jelentkezni legegyszerűbben Online lehet. Másrészről a személyes találkozás is fontos, így hétköznap 9:00-17:00 között várjuk szeretettel önöket irodánkban. (1063, Kmety György. utca 15. - Kapukód: 16) Ha a személyes találkozást szeretné egybekötni az iskola megtekintésével, olvassa el a Nyílt nap programtervet.

Az audiogram objektív hallásvizsgálat eredménye. A felvételi vizsgára kell magaddal hoznod. Az audiogramról ezen az oldalon részletesen informálódhatsz.

 

Útmutató

 

Első lépés: keresni kell egy helyet, ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Akár a háziorvos, akár a körzeti fül-orr-gégészet eligazít a legközelebbi audiológia felé, ahol többnyire időpontot kell kérni a vizsgálatra. Elég annyit mondani, hogy szakmai alkalmassági vizsgálatához kell. Akinek sürgős (és kinek nem az, aki az oktOpusba akar felvételizni), sikerrel járhat hallókészülék forgalmazó cégeknél, boltokban, ott is van audiométer. (Keresd az interneten.)

Második lépés: fontos! A vizsgálat előtti héten zajos tevékenységben nem szabad részt venned. Kerüld a hangos szórakozóhelyeket, fülhallgató használatát úgy, hogy a melletted álló is hallja mit hallgatsz, és a zenekari próbaterem megpróbáltatásait. Szóval szigorú "csendkúra", különben a gép süketnek fog ítélni.

Harmadik lépés: el kell menni a vizsgálatra. A legtöbb helyen a vizsgálatot külön erre a célra kialakított szobában végzik. Elvileg a szoba rendeltetése az, hogy a vizsgálat idejére kizárja a környezeti zajhatásokat, ez sajnos a legritkábban teljesülő feltétel, ezért kellően résen kell lenni. A vizsgálat menete a következő: kapsz egy fejhallgatót a fejedre. (Ekkor már nagy csöndnek kellene lennie körülötted. Minden hanghatás, akár halk és folyamatos, akár csak rövid idejű, elvonja a figyelmedet, és rontja a füled érzékenységét.) Ezután - elvileg - jó néhány percig csendben, zajmentesen kellene ücsörögni, hogy a füled belső izmocskái ellazuljanak, utána pedig jöhet a mérés. Ez úgy történik, hogy először az egyik fül vizsgálata folyik, a csendből (és a fejhallgatóból) egyszer csak egy sípoló hang szólal meg vagy nagyon mély hangon, vagy nagyon magas hangon, és amint a hang megszólal, ezt egy gomb megnyomásával jelezned kell. De hegyezd a füled, és jó, ha előre megkérdezed, hogy magas, vagy mély hanggal fog-e kezdődni a vizsgálat, és utána amint meghallottad a sípolást, azonnal nyomni is kell a gombot, mert minél később nyomod meg, annál süketebbnek fognak hinni. Kamuzni nem érdemes, hogy hamarabb nyomsz gombot, mert azonnal lebuksz, hiszen nem tudhatod, mikor kezdik beadni a füledbe a sípolást. De amint meghallottad, ne késlekedj. Ha az egyik füledet végigsípolták, akkor következik a másik füled, de azon a hangmagasságon kezdik, ahol az előző füleddel abbahagyták. Többnyire egymást követő hét, oktáv távolságú hangot fogsz hallani 125Hz és 8000Hz között. Alatta és fölötte akár süket is lehetsz, ezért a vizsgálat az oktOpusban a felvételi vizsga során hangszórós teszttel folytatódik. Nekünk a mérés grafikus eredményét kell elhoznod a bal és a jobb füledről.

A szakmai alkalmassági vizsga a vizsgadíj befizetésével kezdődik (bocs!), meg az audiogram leadásával. Ezt követi a felvételi szabályzatban magadott tesztek kitöltése és a hangszórós teszt, végül a felvételi beszélgetés következik. A szakmai alkalmasságivizsgán nincsen se fizikai, se matematikai, sem egyéb tantárgyból történő, mélyreható faggatózás, mivel a központi matematika teszt eredményét ismerjük, viszont fizikából néhány, az elektronikus médiákhoz kapcsolódó könnyű kérdést azért felteszünk, hogy lássuk milyen fejjel gondolkodtok. Ezekre a szóbeli részben, ha kell visszatérünk. A felvételi vizsga célja az, hogy a szakmához szükséges kézségeket tesztelje.

 

Kérdőívek: amelyben a jelentkezők a választott médiaművészeti  ág iránti érdeklődését és általános tájékozottságát mérjük fel, valamint nyelvi készségét, a szakma művelését segítő egyéb ismereteit.

Hangszórós teszt: egy 10 perces hanganyag, amire nem lehet felkészülni, és ami mindenkit váratlanul ér. A teszthez egy kérdőív tartozik, amit a hallottak alapján kell kitölteni.

Szolfézs felmérő, amire lehet ugyan készülni, de fő funkciója az, hogy az iskola szolfézs tanításához a tudásszintet felmérje (kezdő és haladó csoportokat alakítunk ki).

Filmeseknek, animátoroknak, színpadtechnikusoknak vizuális teszt dukál, amiben térlátást, kreativitást, alapvető rajzkészséget nézünk.

 

A fentiek után várakozni kell, mert a felvételi beszélgetés következik, ami során közösen értékeljük a korábban kitöltött papírokon adott válszokat, értékeljük az audiogramot és a halláskészséget, megnézzük, meghallgatjuk a hozott alkotásokat, színlátás tesztet végzünk, megnézzük a matematika és/vagy a magyar hozott pontszámokat, és a 7.-8. év osztályzatait, és elbeszélgetünk egyéb dolgokról is. Akit nagyon alkalmatlannak találunk, azonnal tájékoztatjuk, a többieket pedig megkérjük, hogy várjanak egy-két napot, amíg az eredményeket kiértékeljük, és megállapítjuk, hogy kit veszünk fel. A sorrendet kizárólag a képességek és a tudás határozza meg.

A felvételi vizsga a vizsgadíj befizetésével kezdődik (bocs!), meg az audiogram leadásával. Ezt követi néhány kérdőív és a hangszórós teszt, a felvételi beszélgetéssel zárul. A felvételi vizsgán nincsen se fizikai, se matematikai, sem egyéb tantárgyból történő, mélyreható faggatózás. A szükséges ismereteket ugyanis a képzés első szakaszában átismételjük a középiskolai tananyagból. A felvételi vizsga célja az, hogy a szakmához szükséges kézségeket tesztelje. Kérdőívek: amelyben a jelentkezők a választott médiaművészeti  ág iránti érdeklődését és általános tájékozottságát mérjük fel, nyelvi készségét, a szakma művelését segítő egyéb ismereteit. A kérdőívünkön előfordulhat néhány matematikai jellegű kérdés, hogy a teljesen tájékozatlanokat kiszűrjük. Hangszórós teszt: egy 15 perces hanganyag, amire nem lehet felkészülni, és ami mindenkit váratlanul ér. A teszthez egy kérdőív tartozik, amit a hallottak alapján kell kitölteni. A kérdőív másik oldala egy szolfézs felmérő, amire lehet ugyan készülni, de fő funkciója az, hogy az iskola szolfézs tanításához a tudásszintet felmérje (kezdő és haladó csoportokat alakítunk ki). Filmeseknek, animátoroknak, színpadtechnikusoknak grafikus teszt dukál. A fentiek után várakozni kell, mert a felvételi beszélgetés következik, ami során közösen értékeljük a korábban kitöltött papírokon adott válszokat, megnézzük az audiogramot, a grafikát, a matematika és/vagy a magyar hozott pontszámokat (9-12 osztályosoknál), és elbeszélgetünk egyéb dolgokról is. Akit nagyon alkalmatlannak találunk, azonnal tájékoztatjuk, a többieket pedig megkérjük, hogy várjanak egy-két napot, amíg az eredményeket kiértékeljük, és megállapítjuk, hogy kit veszünk fel. A sorrendet kizárólag a képességek és a tudás határozza meg az iskolarendszerű csoportban. A tanfolyami jellegű képzésbe az is bekapcsolódhat, akit hely hiányában elutasítottunk, ugyanis az iskolarendszerű csoport létszáma legfeljebb 24 fő. Tanfolyami képzésben viszont a létszám elvileg korlátlan, gyakorlatilag a tanterem befogadó képessége szab határt a létszámnak. Tehát aki úgy gondolja, hogy mindenáron tanulni akar, annak lehetősége nyílik rá, de a szakmai képesítő vizsga bizony a képzés végén mindenképpen kiszűri azokat, akiknek a dolog nem igazán megy. Ez a záróvizsga egyébként nem kötelező, van aki megelégszik azzal, hogy lelkiismeretes iskolába járás során hozzájut az értékes információhoz. Számukra iskolalátogatási igazolást tudunk adni, ami természetesen nem ad képesítést, de lehetővé teszi a szakmai vizsga letételét későbbi időpontban.

Butaság lenne kérni érettségit attól, aki még nincs túl rajta. Akinek nincs, az is eljöhet a felvételi vizsgára, és sikeres vizsga esetén november 1-ig kell bemutatnia érettségi bizonyítványát. Ebbe még a pótérettségi is belefér! Attól sem zárjuk el a tanulás útját, akinek nincs érettségi vizsgája, ha nagyon érdeklődik a szakma rejtelmei iránt. Számára azonban a szakmai képesítő vizsga letétele csak az érettségi megszerzése után lehetséges, ezért a tanfolyami képzés végeztével iskolalátogatási bizonyítványt kapnak, ami természetesen szakképesítést nem igazol, de lehetővé teszi a későbbi szakképesítő vizsga letételét Intézetünkben.

A hír igaz, az iskolának érdeke, hogy a lehetséges tanuló létszámot feltöltse, ezért az alkalmasakat - akik között természetesen azért van képességbeli különbség - felvesszük, biztos a helyük. Aki később jelentkezik, már csak a maradék helyekre pályázhat, és előfordulhat, hogy egy korábban felvett jelentkező egy későbbi fordulóban nem nyerne felvételt.

 

Az oktatásról

A szakképesítés neve Hangmester, a korábbi OKJ szerinti neve hangtechnikus volt. Ez a szakképesítés két éves nappali tagozatos, vagy esti tagozatos képzés után szerezhető meg 7 modulból letett sikeres képesítő vizsga után. Ha a teljes vizsga nem sikerült, de három, a szakmai és vizsgakövetelményekben meghatározott modulból sikerült a vizsga, akkor Hangosító (korábbi nevén Hangmester) rész-szakkpesítést lehet kapni. A sikertelenül befejezett modulokból ismételt vizsgával a Hangmester szakképzettség is megszerezhető.

Nálunk a képzés része a szolfézs oktatás, ami minden zenének az alapja, hiszen a zene az őskortól napjainkig, Afrikától Grönlandig nem más, mint ritmus, dallam és harmónia. Ezeknek az összefüggéseit pedig a szolfézs mutatja meg. A szolfézs oktatás nem komolyzene oktatás. Az oktOpusban az ágazati alapképzésben pedig sem zeneszerzést, sem hangszerkesztést nem tanítunk: viszont mindent megtanítunk, ami akár komolyzene, akár rockzene, akár népzene, akár egy remix elkészítéséhez kell. Megtanítjuk az eszközök használatát, megtanítjuk a hangzások értékelését, megtanítjuk hogyan kell a hangfelvételeket az értékükön kezelni. Megtanítjuk mi mennyit ér. Így azt is megtanítjuk, ami például a dance vagy egyéb populáris hangzás professzionális szintű létrehozásához vezet. Más a helyzet a közeljövőben induló Filmhangtervező (benne Zenekészítő és Hangképtervező) szakokon, ahol a hangszerkesztő programokkal "legyártható" zenéken kívül megtanítjuk a zene alapjait.

A hallásképességnek két értelmezése van. Az egyik a "meghallok vagy nem hallok meg valamit". Vagyis objektív képesség arra, hogy a környezetünkben keletkező hangokat meghalljuk. Ez az egészséges hallás. A másik hallásképesség az analitikus hallás, vagyis annak a képessége, hogy a környezetünkben keletkező hangokat értékelni tudjuk. Az a folyamat, amely során a meghallott hangcsomagból információt szerzünk. Ez utóbbira nem minden egészséges hallású ember képes egyformán. A felvételi vizsga során a hallásképesség mindkét oldalát megvizsgáljuk. Gondos mérlegelés kérdése, hogy kit tanácsolunk el a Hangmester szakmától. Viszont ettől még kiváló filmes, vagy színházas lehet belőle. Természetesen a felvételi vizsga során egyéb szempontokat is figyelembe veszünk. Előfordult, hogy valaki a kedvezőtlen eredmény ellenére is a tanulás mellett döntött, annyira éredekelte az, amit nálunk megtanuhat, és tudomásul vette, hogy bizonyos munkákat, munkaköröket el kell kerülnie.

Több éves tapasztalat szerint az első munkahelyhez a legnehezebb hozzájutni. Aki eltökélt, és tényleg a szakmában akar dolgozni, az nagy valószínűséggel egy éven belül munkához jut. Ez függ a lakhelyétől, kapcsolatrendszerétől, és attól is, ki melyik oktatási intézményben szerezte meg a szakmát. Van olyan város, ahol folyamatosan hiány van akár színházi hangmesterből, például Egerben. Érdekes módon egri diákunk még soha nem volt. Aki az oktOpus Multimédia Intézetben végez, sokkal nagyobb eséllyel talál magának komoly helyen állást, a legtöbb esetben a jelentkezőt elhívják beszélgetésre. Az oktOpus Multimédia Intézet a végzett diákok elhelyezkedését az állásközvetítői feladat vállalásával is segíti, amit 13 éve folytat. (Természetesen csak azok számára, akik tartják a kapcsolatot az iskolával.) Az iskola nemzetközi bizonyítványt tud adni, amivel az EU egészén munkához lehet jutni. Évente 2-6 diák a végzést követően külföldön kezd dolgozni.

 • Kollégium koltsége.
 • Abban az esetben, ha Intézetünk nem tud teljes körű állami finanszírozásra szerődést kötni, akkor a 9-12 osztályban havonta 10.000 Ft Alapítványi hozzájárulást kérünk.
 • Diákigazolvány (20 életév alatt) 1500 Ft
 • Egy fejhallgató (meghatározott típus) 75.000 Ft (munkaeszköz, napi használatra, nem kötelező)
 • Ajánlott irodalom költsége 
 • Adathordozók (pen-drive, hordozható HDD, memória kártyák stb.)
 • Tanulmányi kirándulások költsége

 • Ez csak az érettségi utáni képzésre vonatkozik:
 • záró vizsgadíj 45.000 Ft
 • egy fejhallgató (meghatározott típus) 75.000 Ft
 • pótvizsgadíj (évközi vizsgákra) 5.000 Ft / vizsga
 • hajókirándulás + ebéd 8.000 Ft (kb)
 • diákigazolvány (20 életév alatt) 1500 Ft
 • ajánlott irodalom költsége
 • tanulmányi kirándulások költsége

Az europass bizonyítvány kiegészítő - amint azt a neve is jelzi - az eredeti magyar nyelvű, a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes.

Az europass-t igényelni a zavari@oktopus.hu e-mail címen kell.

A dokumentum ára a mindenkori minimálbér 5%-a, jelenleg 5.100 Ft.

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek