Hangosító - Hangtechnikus

 

OKJ száma:                51 521 01
Szakképzés szintje: középszintű (érettségivel)
A képzés formái: 

           Tanfolyami: érettségi utáni 13. évfolyamos képzés  -  Nappali vagy esti képzés.

 

Rövid Leírás

 

A hangosító rész-szakképzés kiváló megalapozása lehet további tanulmányaidnak. Segít az érdeklődésed feltérképezésében, és hasznos segítsége lehetsz a hangmesteroknak. A hangosító rész-szakképesítés hangosítási feladatok elvégzésére jogosít színházban, koncerteken és hangosított eseményeken, rendezvényeken. A moduláris képzésben ez a rész-szakképesítés a hangmester szakképesítés 7 modulja közül 3 teljesítése esetén szerezhető meg.

A Szakképesítéssel művelhető szakmák, munkaterületek:

Élő koncert és esemény hangósító; színházi hangosító;  hangtechnikai szakmák kisegítő személyzete (kábeles, mikrofonos); konferencia lebonyolító technikus.

 

Részletes ismertető

 

A modulok:

Az audiovizuális szakmák vállakozási ismeretei és környezete, Hangtechnikai alaptevékenységek ellátása; Hangosítás.

Hangtechnikus képzés elméleti témakörei:

Alapismeretek; Biológiai ismeretek, pszichoakusztika; Hangszer- és műfajismeret; Hangtechnikai és akusztikai alapismeretek; Számítástechnika, multimédia; Hangtechnikai eszközök; 

E témakörök keretében a résztvevők hangtani, teremakusztikai, pszichoakusztikai, elektroakusztikai, számítástechnikai, felvételtechnikai, rendszertechnikai, hangszerakusztikai, műfajismereti, hangesztétikai, ismereteket tanulnak.
A képzés  a középiskola ismeretanyagára épül, amit az Alapismeretek című témakörben szükség szerint a sokfelől érkezett hallgatók azonos ismeretszintre hozása végett meg is ismétlünk. Ezért azok a tanulóink sem éreznek hátrányt, akik már évek óta a hangtechnikai szakmában dolgoznak, és felnőtt fejjel ülnek újból iskolapadba. Minden tárgy ismeretanyagából írásbeli vizsgát kell tenni, amit a felkészülést segítő dolgozatok előznek meg. Minden témakör vizsgaeredménye befolyásolja a modulzáró vizsgák, és a záróvizsga átlagát. A felkészülést az iskola szaktanárai által írt hivatalos tankönyvvel, és jegyzetekkel segítjük, hiszen a sajátos ismeretanyag magyar nyelven nem található meg. Az elméletet gyakorlati rész egészíti ki, amelynek során minden hangtechnikai munkaterülettel meg kell ismerkedni. A legfontosabb gyakorlati tudást az iskola oktató helyein kell elsajátítani, majd számos formában kell gyakorlatokat végezni. Az oktatás keretében 80 órás zenei hallásfejlesztés folyik, aminek az eredményét tesztekkel folyamatosan, és a záróvizsgán is lemérjük. 

 

            

A Köznevelési törvény 121. § 21. bek: szerint " második és további szakképesítés: minden olyan államilag elismert szakképesítés, amely munkakör betöltésére, foglalkozás, tevékenység gyakorlására jogosít, és már meglévő - államilag elismert - szakképesítés birtokában szerzik meg. Figyelmen kívül kell hagyni azt az államilag elismert szakképesítést, amelyet iskolarendszeren kívüli oktatásban szereztek; nem számít második szakképesítésnek a meglévő szakképesítéssel betölthető munkakör magasabb színvonalon való ellátását biztosító képzésben szerezhető szakképesítés."

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek