OKJ-s képzések

Tanulj valóban a legjobbaktól!

25 éves az oktOpus Multimédia Intézet,

a hangtechnikai képzés megteremtője  

és központja Magyarországon.

 

 

 

 

Nézz be a Galériába, nézz be hozzánk!

 

A felvételi eljárás menete

Felvételi időpontok

Beiratkozás időpontok

 

 

Hangtechnikus, korábban hangmester képzés

Induló képzések:

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2020. szeptember

          érettségi utáni esti iskolarendszerű - 2020 szeptember

 

                                                                                     Jelentkezés

 

A hangtechnikus egy határterületi tudomány és médiaművészeti ág, a hangtechnika középfokú szintű művelője.
A hangtechnikusnakgyakorlati jártassága van a szerteágazó hangtechnikai munkafajtákban, ismeri a gépek kezelését és működési elvét, és eleget tesz a következő általános követelményeknek. Jártasság a műszaki eszközök művészeti alkalmazásában, a hangtechnikához kapcsolódó fizikai és elektronikai műszaki ismeretekben, hangfelvételi és stúdió munka gyakorlat,  berendezések kezelési ismerete, műsortechnológiai ismeretek, kapcsolattartási képesség a szomszédos területeken dolgozókkal, idegen nyelvű szakmai kifejezések ismerete, számítógép kezelési ismeret. 

A Szakképesítéssel művelhető szakmák, munkaterületek: 

Élő koncert hangósító; filmhang-, videóhang-, és hangesemény felvevő; film-, és videószinkron készítő; stúdió hangtechnukus; zenész, saját MIDI stúdióval; videó-, és rádióstúdió technikus; adáslebonyolító hangmester (rádió, TV, internet); szakirányú kereskedő és üzletkötő; hangkönyvtár kezelő; kapcsolótermi technikus.  [Bővebben....]

 

 

 

. . . kiváló megalapozása lehet további tanulmányaidnak. Segít az érdeklődésed feltérképezésében, és hasznos segítsége lehetsz a hangtechnikusoknak. A hangmester rész-szakképesítés hangosítási feladatok elvégzésére jogosít színházban, koncerteken és hangosított eseményeken, rendezvényeken. A moduláris képzésben ez a rész-szakképesítés a hangtechnikus szakképesítés 7 modulja közül 3 teljesítése esetén szerezhető meg.  [Bővebben....]

Tudása három részből áll. Az egyik a film hangjának vezetői szintű nyomon követése. Ennek részeként a másik a zenekészítői munka. A zeneszerkesztő programok használóinak legtehetségesebbjei megfelelő válogatás után elsajátíthatják a zeneszerzés legalapvetőbb elemeit, az alkalmazott zene készítésének ismereteit, az elektronikus hangkeltés elemeit, lehetőségeit, eszközeit. A zenekészítő képes az elektronikus kommunikáció és az elektronikus zene szinergiájának megteremtésére. Ismeri az elektronikus zeneszerzés munkamódszereit, és képes a hangzáskép-tervezővel közös projektek megtervezésére és kivitelezésére.

Ezért a harmadik a hangzásképtervezői munka, amiben a zenekészítő munkatársa. Képes a zenekészítő elképzeléseinek a megvalósítására. Különleges hangokat, hanghatásokat állít elő, hangképet tervez. Ismeri a elektronikus zene készítési módszereit, eszközeit. Képes alkalmazkodni az elektronikus kommunikáció elvárásaihoz.

 

Az audiogram objektív hallásvizsgálat eredménye. A felvételi vizsgára hozd magaddal. Az audiogramról ezen az oldalon részletesen informálódhatsz.

Utmutató

Első lépés: Keresni kell egy helyet, ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Akár a háziorvos, akár a körzeti fül-orr-gégészet eligazít a legközelebbi audiológia felé, ahol többnyire időpontot kell kérni a vizsgálatra. Elég annyit mondani, hogy szakmai alkalmassági vizsgálatához kell. Akinek sürgős (és kinek nem az, aki az oktOpusba akar felvételizni), sikerrel járhat hallókészülék forgalmazó cégeknél, boltokban, ott is van audiométer. (Keresd az interneten.)

Második lépés: fontos! A vizsgálat előtti héten zajos tevékenységben nem szabad részt venned. Kerüld a hangos szórakozóhelyeket, fülhallgató használatát úgy, hogy a melletted álló is hallja mit hallgatsz, és a zenekari próbaterem megpróbáltatásait. Szóval szigorú "csendkúra", különben a gép süketnek fog ítélni.

Harmadik lépés: el kell menni a vizsgálatra. A legtöbb helyen a vizsgálatot külön erre a célra kialakított szobában végzik. Elvileg a szoba rendeltetése az, hogy a vizsgálat idejére kizárja a környezeti zajhatásokat, ez sajnos a legritkábban teljesülő feltétel, ezért kellően résen kell lenni. A vizsgálat menete a következő: kapsz egy fejhallgatót a fejedre. (Ekkor már nagy csöndnek kellene lennie körülötted. Minden hanghatás, akár halk és folyamatos, akár csak rövid idejű, elvonja a figyelmedet, és rontja a füled érzékenységét.) Ezután - elvileg - jó néhány percig csendben, zajmentesen kellene ücsörögni, hogy a füled belső izmocskái ellazuljanak, utána pedig jöhet a mérés. Ez úgy történik, hogy először az egyik fül vizsgálata folyik, a csendből (és a fejhallgatóból) egyszer csak egy sípoló hang szólal meg vagy nagyon mély hangon, vagy nagyon magas hangon, és amint a hang megszólal, ezt egy gomb megnyomásával jelezned kell. De hegyezd a füled, és jó, ha előre megkérdezed, hogy magas, vagy mély hanggal fog-e kezdődni a vizsgálat, és utána amint meghallottad a sípolást, azonnal nyomni is kell a gombot, mert minél később nyomod meg, annál süketebbnek fognak hinni. Kamuzni nem érdemes, hogy hamarabb nyomsz gombot, mert azonnal lebuksz, hiszen nem tudhatod, mikor kezdik beadni a füledbe a sípolást. De amint meghallottad, ne késlekedj. Ha az egyik füledet végigsípolták, akkor következik a másik füled, de azon a hangmagasságon kezdik, ahol az előző füleddel abbahagyták. Többnyire egymást követő hét, oktáv távolságú hangot fogsz hallani 125Hz és 8000Hz között. Alatta és fölötte akár süket is lehetsz, ezért a vizsgálat az oktOpusban a felvételi vizsga során hangszórós teszttel folytatódik. Nekünk a mérés grafikus eredményét kell elhoznod a bal és a jobb füledről.

A felvételi vizsga a vizsgadíj befizetésével kezdődik (bocs!), meg az audiogram leadásával. Ezt követi néhány kérdőív és a hangszórós teszt, a felvételi beszélgetéssel zárul. A felvételi vizsgan nincsen se fizikai, se matematikai, sem egyéb tantárgyból történő, mélyreható faggatózás. A szükséges ismereteket ugyanis a képzés első szakaszában átismételjük a középiskolai tananyagból. A felvételi vizsga célja az, hogy a szakmához szükséges kézségeket tesztelje.

Kérdőívek: amelyben a jelentkezők hangtechnika iránti érdeklődését és általános tájékozottságát mérjük fel, nyelvi készségét, a szakma művelését segítő egyéb ismereteit. A kérdőívünkön előfordulhat néhány matematikai jellegű kérdés, hogy a teljesen tájékozatlanokat kiszűrjük.

Hangszórós teszt: egy 15 perces hanganyag, amire nem lehet felkészülni, és ami mindenkit váratlanul ér. A teszthez egy kérdőív tartozik, amit a hallottak alapján kell kitölteni. A kérdőív másik oldala egy szolfézs felmérő, amire lehet ugyan készülni, de fő funkciója az, hogy az iskola szolfézs tanításához a tudásszintet felmérje (kezdő és haladó csoportokat alakítunk ki).

A fentiek után várakozni kell, mert a felvételi beszélgetés következik, ami során közösen értékeljük a korábban kitöltött papírokon adott válszokat, megnézzük az audiogramot, és elbeszélgetünk egyéb dolgokról is. Akit nagyon alkalmatlannak találunk, azonnal tájékoztatjuk, a többieket pedig megkérjük, hogy várjanak egy-két napot, amíg az eredményeket kiértékeljük, és megállapítjuk, hogy kit veszünk fel.

A sorrendet kizárólag a képességek és a tudás határozza meg az iskolarendszerű csoportban. A tanfolyami jellegű képzésbe az is bekapcsolódhat, akit hely hiányában elutasítottunk, ugyanis az iskolarendszerű csoport létszáma legfeljebb 30 fő. Tanfolyami képzésben viszont a létszám elvileg korlátlan, gyakorlatilag a tanterem befogadó képessége szab határt a létszámnak. Tehát aki úgy gondolja, hogy mindenáron tanulni akar, annak lehetősége nyílik rá, de a szakmai képesítő vizsga bizony a képzés végén mindenképpen kiszűri azokat, akiknek a dolog nem igazán megy. Ez a záróvizsga egyébként nem kötelező, van aki megelégszik azzal, hogy lelkiismeretes iskolába járás során hozzájut az értékes információhoz. Számukra iskolalátogatási igazolást tudunk adni, ami természetesen nem ad képesítést, de lehetővé teszi a szakmai vizsga letételét későbbi időpontban.

Butaság lenne kérni érettségit attól, aki még nincs túl rajta. Akinek nincs, az is eljöhet a felvételi vizsgára, és sikeres vizsga esetén november 1-ig kell bemutatnia érettségi bizonyítványát. Ebbe még a pótérettségi is belefér!

Attól sem zárjuk el a tanulás útját, akinek nincs érettségi vizsgája, ha nagyon érdeklődik a szakma rejtelmei iránt. Számára azonban a szakmai képesítő vizsga letétele csak az érettségi megszerzése után lehetséges, ezért a tanfolyami képzés végeztével iskolalátogatási bizonyítványt kapnak, ami természetesen szakképesítést nem igazol, de lehetővé teszi a későbbi szakképesítő vizsga letételét intézetünkben.

 

Mozgókép- és animációkészítő

Induló képzések:

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2020. szeptember

          érettségi utáni esti iskolarendszerű - 2020. szeptember

 

                                                                                     Jelentkezés

 
A mozgóképkészítő szakember a mozgófilm, a videó-film, a rajzfilm, a számítógépes 2D és 3D animáció területén szakszerűen tudja kezelni és alkalmazni az ezekhez kapcsolódó digitális kép és hangkezelő programokat, valamint az ide kapcsolódó fotó, film, televízió, videó, világítás és hangtechnikai berendezéseket, és eleget tesz a következő általános követelményeknek: jártasság a műszaki eszközök művészeti alkalmazásában, a képtechnikához kapcsolódó fizikai és elektronikai műszaki ismeretekben, álló- és mozgókép készítési és stúdió munka gyakorlat, berendezések kezelési ismerete, műsortechnológiai ismeretek, kapcsolattartási képesség a szomszédos területeken dolgozókkal, idegen nyelvű szakmai kifejezések ismerete, számítógép kezelési ismeret.  [Bővebben....]

 

Színház- és rendezvénytechnikus, korábban színháztechnikus, szcenikus

Induló képzések:

          érettségi utáni nappali iskolarendszerű - 2020. szeptember

          érettségi utáni esti iskolarendszerű - 2020. szeptember

 

                                                                                     Jelentkezés

 

A sszínpad és porondtechnikus a színházművészet és cirkuszművészet területén működő médiaművész és műszaki szakember. Az intézmény szervezeti vezetőjének közvetlen munkatársa. Együttműködik a díszlettervezővel, világítás tervezővel, megtervezi és elvégzi az általános üzemeltetési és produkciós feladatokat. Megtervezi az intézmény szakági szezonális, havi, heti és napi működését. Koncepcionális kérdésekben a feladata a döntések előkészítése, míg a megvalósításban az irányító, koordináló feladatok ellátása. [Bővebben....]

 


   

 

 

 

Érettségi után

 

 

Legközelebbi beiratkozás időpontja:

ha aktuális lesz

 

                                        Alapszakok:

                                               Hangmester

                                               Mozgókép- és animációkészítő

                                               Színháztechnikus, szcenikus

                                        Továbbképzések:

                                              Filmhangtervező  

                                        Részszakképesítések:

                                               Hangosító

                                               Színpadi gépkezelő  és berendező

 

 
 2018. szeptember

 

 

Alapszakok

 

Hangmester
(iskolarendszerű nappali és esti képzés)

Bővebben a Hangmester képzésről

A felvételi vizsgára hozni kell:

 

 

Mozgókép- és animációkészítő
(iskolarendszerű nappali és esti képzés)

Bővebben a Mozgókép- és animációkészítő képzésről

A felvételi  vizsgára hozni kell:

 

 

Színház- és rendezvénytechnikus
(iskolarendszerű nappali és esti képzés)

Bővebben a Színház- és rendezénytechnikus képzésről

A felvételi  vizsgára hozni kell:

 
 

Továbbképzés

 

Filmhangtervező
(tanfolyami  esti képzés)

Bővebben a Filmhangtervező képzésről

A felvételi vizsgára hozni kell:

 

 

 

Részszakképeítések

 

Hangosító - részszakképesítés
(iskolarendszerű nappali és esti képzés)

Bővebben a Hangosító képzésről

A felvételi  vizsgára hozni kell:

 

Színpadi gépkezelő és berendező - részszakképesítés
(iskolarendszerű nappali és esti képzés)

Bővebben a Színpadi gépkezelő  és berendező képzésről

A felvételi  vizsgára hozni kell:

 

 

 

 

Legközelebbi beiratkozás időpontja:

 

 

Iduló képzések: 2018 Szeptember

 

jelenleg nincsen

 

 

 

 

 

 

Tanulj a legjobbaktól!

25 éves az oktOpus Multimédia Intézet,

a hangtechnikai képzés megteremtője  

és központja Magyarországon.

 

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek