Miért válassz minket?

Képzelj el egy iskolát, ahol a matek, a magyar, meg a többi mellett, sőt inkább azzal egyszerre rajzolni, festeni, zenélni, fényképezni, videózni lehet, grafikát, hangot, rajzfilmet, bábfilmet, fényfestményt lehet készíteni.

 

Hogyan lehetséges ez? Hol van ilyen iskola?

 

Eddig nem volt. 2014-től kezdődően járhatsz olyan iskolába, ahol a modern, elektronikát, számítógépet használó művészeti ágakat tanulhatsz meg. Ezeket együtt médiaművészetnek nevezzük.

 

Négy év alatt megtanulhatod a modern művészetek alapjait hang, film, animáció, fotó, világítástechnika, színpadtechnika, látványtervezés, 3D tárgytervezés témákban, társaiddal együtt megvalósíthatjátok ötleteiteket a megfelelő számítógépes környezet támogatásával, majd a szakmai érettségi utáni évben három művészeti szakma közül választhattok: Hangmester, Mozgókép- és animációkészítő, Színháztechnikus, szcenikus.

 

Hogyan lehet egyszerre történelmet, magyart, földrajzot tanulni művészi alkotás közben? Úgy, hogy kilencedikben és tizedikben a tanórák egy részében, később egyre nagyobb részben olyan művészeti szakmai feladatokat kell megoldanotok, amihez a többi tantárgy ismereteit is fel kell használni, persze miután megtanultátok azokat a feladat miatt. Ezt az élvezetes tanulási formát nevezik projekt módszernek.

 

Van egy másik módszer is, ami segít a tanulásban: a témakörök szerinti tanulás. A tantárgyak nem a megszokott módon váltják egymást a nap során, hanem vagy több tantárgy közös részét tanuljátok több napon keresztül, vagy egy tantárgy témaköreit dolgozzátok fel sokfajta módszerrel. Ezt nevezik epocha-rendszernek, vagy szimplán epochának.

 

Mit lehet itt tanulni?

 

Bőséges a választék. A médiaművészeti alapképzés után (ami a Hang-, film és színháztechnika ágazatba tartozik) a 9-12. osztályban, a 

-   Hangmester

-   Mozgókép- és animációkészítő

-   Színháztechnikus, szcenikus

 

alapszakmák közül választhatsz. A hangot, filmet és színháztechnikát négy évig egyszerre tanulod, és hogy végül mi lesz belőled, az majd az érettségi utáni egy évben dől el, amikor szakmát választasz. Négy éved van arra, hogy kiválaszd, melyik tetszik jobban. Egy évig már csak azt fogod tanulni, és szakmai vizsgát tehetsz.

 

Hol lehet elhelyezkedni?

 

Kizárólag az oktOpusban szakmát szerzett tanulók számára az alább felsorolt szakmák közül a dőlten szedett munkaterületeken külföldi munkalehetőséget is garantálunk, ha elvégzed a felkészítő tanfolyamot is.

 

A Hangmester dogozhat

- színházban

- művelődési házban

- rádióban

- televízióban

- videó hálózatban mint hangtechnikus

- filmstábban mint mikrofonos, hangtechnikus

- hangosíthat koncerteket, rendezvényeket

- DJ (lemezlovas) lehet

- hangzásképtervező lehet elektronikus zenében

és továbbtanulhat a Budapesti Műszaki Egytemen, az Óbudai Egyetemen, a Kodolányi János Főiskolán, az Eszterházy Károly Egytemen,  a Színház és Filmművészeti Egyetemen, és külföldi szakirányú felsőoktatási intézményekben.

 

A Mozgókép és animációkészítő dolgozhat

- filmstábban mint kamera kezelő, segédoperatőr, csapó, szkriptes

- fotós

- videó technikus

- színházban mint videó rendszerkezelő

- rajzfilmeknél animátor, mozdulattervező

- rajzfilmeknél karakter rajzoló

- rajzfilmeknél fázisarjzoló

- rajzfilmeknél háttérrajzoló

- a filmszakmában CGI (Computer-Generated Imagery - azaz 3D-s számítógépes grafika) operátor

- VR (Virtual Reality - azaz virtuális valóság) operátor

- számítógépes játéktervező

és továbbtanulhat a Képzőművészeti Egyetemen, a a Színház és Filmművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Kodolányi János Főiskolán, az Eszterházy Károly Egytemen.

 

A Színháztechnikus, szcenikus dolgozhat

- színházban mint hangtechnikus, színpadmester, világosító, díszletkivitelező, szcenikus

- rendezvényeken mint színpadmestervilágosító, díszletkivitelező, szcenikus

- látványtervező

- látványtecnikus

- VR (Virtual Reality  - azaz virtuális valóság) technikus

 - VJ (Visual DJ - azaz vizuális zenei bemutató készítő)

és továbbtanulhat a Képzőművészeti Egyetemen, a a Színház és Filmművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

 

Bejelentkezés

Belépve marad?

Bejelentkezés

Partnerek